onsdag 31 oktober 2012

Eftersmak

Två av de projekt jag köpte garn till under garnmässehelgen är påbörjade. Tyvärr finns det ingen tid att sticka då det ska jobbas, pluggas och städas. Det är den bittra eftersmaken.

När jag var "hemma" hann jag knappt göra något annat än att hjälpa mamma med garnmässerelaterat. Mitt torp såg jag inte ens. Men jag plockade lite äpplen.


På morgonen innan garnmässan var hela trädgården friskt frostig och jag hann ta några bilder med mammas systemkamera.


Tack mamma och pappa för allt ni gjort för mig! Det är få förunnat att ha sådana fantastiska föräldrar.

måndag 29 oktober 2012

Mersmak

Söndagens garnmässa gav mersmak.
Bara att få omges med garn ger inspiration. Att dessutom få träffa andra som kan saker som jag inte kan inspirerar ytterligare.

En stickerska som har varit med de tre åren som garnmässan anordnats tar alltid med sig något nytt och spännande. Första året lärde hon mig hur man stickade med magic-loop. Andra året stickade hon patent med två färger. Det lärde jag mig tyvärr inte då jag inte riktigt hade tid att sitta ner hos henne den gången. I år hade hon med sig en underbart vacker pläd stickad med entrelac eller näverstickning som hon själv kallade det. Instruktionsvideo finns här. Jag har inte tittat på den ännu då jag inte haft tid att sätta mig ner och verkligen lära mig något nytt.


En annan stickerska och bloggerska som dök upp var Lisa. Hon gjorde mig sällskap på stickcaféet och pratade stickning online uppe från scenen efter modevisningarna (som jag, trots min motvilja, deltog i). Vi träffades ju även förra gången så det var kul att återse henne och hennes svärmor. Hon lärde mig hur man stickar så att det ser vävt ut genom att lyfta maskor. Det måste jag prova! (när jag är klar med åtminstone ett av alla de projekt som påbörjades i helgen).


En instickad bil prydde entrén till hotellet. Bilen är instickad av Urban Knitting Lidköping och bilen fungerar faktiskt, även om den inte får köras i trafik. I bakgrunden ser ni hotellet Lumber & Karle. På platsen där det ligger gick jag på dagis (eller förlåt, förskola, eller nä, det hette f*n i mig dagis då) när jag var liten. Jag träffade även min syslöjdslärare från grundskolan. Det var hon som lärde mig att sticka (och tydligen även min mamma också). Min mamma lärde mig inte vad jag vet och nu är det snarare jag som lär henne. Jag brukar få sticka klart hennes påbörjade projekt då hon lider av något syndrom som gör att hennes stickningar bli liggande halvfärdiga i uppåt 30 år.


Min mamma som anordnar mässan är fantastisk och jag vet att hon redan planerar för nästa års event. Och jag kommer självklart vara där då också.

lördag 27 oktober 2012

Försmak

Idag har jag hjälpt min mamma att rodda inför morgondagens garnmässa på Lumber & Karle i Kvänum. Det ska bli kul att få träffa folk som är lika tokiga i garn som jag är.

 
  

Jag extraknäckte lite som dekoratör också.


Tomtarna är från CULT och burkarna från Strömshaga.


onsdag 24 oktober 2012

1 år = tävling!

För exakt ett år sedan startade jag den här bloggen. Jag hade gått rätt länge och funderat på om jag ville ha en blogg eller inte. På min facebook-sida kommer jag ihåg att jag skrev "det var väl bara en tidsfråga" när jag presenterade bloggen för första gången. Datanörden och sticknörden i mig kunde mötas.

Hur firar man en blogg som fyller ett? Jo, med en utlottning så klart.

1:a pris är de uppstickare jag stickade i slutet av sommaren. De är aldrig använda förutom vid fototillfället. För fler bilder och info, klicka här.


2:a pris är de här barnmatsburkslyktorna. Mer om dem här.


3:e pris är de här barnmatsburkslyktorna.


Hur går det till då?

Lämna en kommentar om du vill ha en lott. För två lotter länkar du till inlägget på egen blogg/facebook. Tre lotter får du som länkar på egen blogg/facebook och dessutom är en följare, antingen via bloggen eller bloglovin. Skriv i kommentaren hur många lotter du "har rätt till".

Om du lämnar "anonymt" glöm inte att skriva vem du är, antingen rätt ut eller i förtäckta ordalag. Vid förra utlottningen skrev en person så här i en kommentar "fikasugen, anonym (ja, funderar du...), småbarnspappa från Järfälla, som inte börjat sticka ännu." Och jag kan säga att det tog ett tag innan polletten ramlade ner. Självklart fick han ett pris till slut. En virkad ballerinakaka så klart.

Nästa vecka drar jag lotterna och meddelar då vilka som har vunnit.

måndag 22 oktober 2012

Tekniska problem

Jag blir inte klok på vad jag gör för fel. Varför ser inte min resår ut som det gör på bilden?

 

Mössan är virkad för en 4-åring men min son på 1,5 får inte på sig den. Den är dessutom ett beställningsjobb inför helgens garnmässa.

 

Jag hade tänkt köra work-shop i vikvarvsvirkning och våffelmönster. Om man vill komma och visa upp sig som bloggare är man hjärtligt välkommen.

 

fredag 19 oktober 2012

Ännu en restgarnsmössa


Mössan är stickad efter ett grundmönster och kanten nedtill är rätstickning, därefter 8 varv slätstickning, 4 varv med aviga maskor och sedan 8 varv slätstickning (dvs endast räta maskor då man stickar på rundsticka). Den blev kanske lite kort och då förlängde jag den ändå. Det var lite svårt att beräkna hur mycket den skulle dra ihop sig.


Jag gillar det här mönstret så jag kanske stickar upp en till och gör vissa ändringar. Men blir det mitt eget mönster då? Det här med copyright är krångliga grejer och jag kan tänka mig att det är likadant med recept. Här och här kan man läsa mer om problematiken.

Just nu sitter ett par matchande vantar på stickorna. 

torsdag 18 oktober 2012

Bruna klänningen

Den klänning jag sydde på pysselmaratonet är nu fotad och klar. Dottern hade på sig den på sitt kalas och innan den blev nersölad passade jag på att knäppa några bilder. Om hon bestämmer sig för att satsa på en karriär som modell så är det mitt fel / förtjänst.


Mönstret är köpt på Stoff & Stil i Kungens kurva. Det underliga med deras mönster är att man köper mönster i en storlek. Mönstret kostade ca 40 kronor.

Fördel: man slipper rita av mönstret på mönsterpapper och klippa ut det.
Nackdel: man hinner knappt sy en klänning innan ungen drar större storlek.


tisdag 16 oktober 2012

Matchande set

Vintern närmar sig och jag har lyckats sticka upp ett matchande set med halsduk, mössa och vantar till dottern. Garnet är restgarn från Estelle-filten, dvs Merino Extra Fine från DROPS.


Mössan är stickad efter det här mönstret, men jag har struntat i öronlappar och komplicerat mönster.


Halsduken är stickad efter det här mönstret.


De matchande vantarna ser ut så här, men de har jag bloggat om tidigare. Dem stickade jag två par utav då jag förutsätter att de snart kommer vara borttappade. Åtminstone en. Och då har jag ju tre kvar.

söndag 14 oktober 2012

Barnmatsburkslyktor ställer upp i höstens pysselstafett

Efter Handkraft & Återbruks fina ljuskoppsbehållare i höstens Pysselstafett tar jag nu över pinnen och tänkte visa hur man kan göra mysiga lyktor med hjälp av barnmatsburkar och restgarn. Det går självklart bra att använda andra glasburkar, men min beskrivning är anpassad till just barnmatsburkar.Garnet jag använder är Tilda från Svarta fåret med en masktäthet på 26 m/35v (10 cm) med stickor 3,5. Men jag har använt stickor 3 och 2,5 då det ska bli lite fastare. Det går inte åt alls speciellt mycket garn, högst 25 gram.

Börja med att lägga upp 36 maskor på dubbla strumpstickor nummer 3. Om du inte vet hur man lägger upp maskor har jag gjort ett litet youtube-klipp som visar hur man gör. Det finner du här.

Fördela maskorna på fyra strumpstickor.Sticka 1 varv med räta maskor, på nästa varv ökar du 4 m på följande sätt: sticka 5 räta maskor, öka 1 m, sticka 4 m till, upprepa på varje sticka. Jag har ökat genom att göra omslag och sedan stickat omslaget vridet.

Sticka därefter ytterligare 2 varv med slätstickning, dvs bara räta maskor eftersom du stickar runt.

 

Därefter stickas valfritt mönster (se nedan) och därefter

görs minskningar för burkhalsen: * lyft 1 maska, sticka nästa maska, dra den lyfta maskan över (detta kallas öhpt) sticka 6 maskor, sticka 2 maskor tills * , upprepa *-* varvet ut. 
Sticka 7 varv slätstickning. 
Nästa varv är ett vikvarv, sticka 2 m tills, 1 omslag varvet ut. Byt till st 2,5 och sticka 7 varv innan du avmaskar löst, viker och syr fast avmaskningskanten på avigan där slätstickningen börjar (se nedan).

Det första mönstret jag kom på var detta. 

*2 räta maskor tills, 1 omslag* upprepa varvet ut, 
(OBS! Tänk på att avsluta med omslag på varje sticka. Du ska alltid ha 10 m på varje sticka)
1 varv räta maskor
*1 omslag, 2 räta maskor tills*  upprepa varvet ut,
1 varv räta maskor
upprepa mönster 8 gånger = 16 hål på höjden
(på den lilla är det 8 hål = 4 ggr mönster)

Det kan vara bra att trä på fodralet för att kontrollera att du inte stickar för hårt eller löst.Så här syr du ihop vikkanten.


Trä på tuben på en burk och voilà!De andra mönstren har jag samlat i en pdf som finns att ladda ner här.Den större lyktan har jag tyvärr inget mönster på då det var lite för komplicerat att skriva ned.

Men det finns ju andra sätt att göra barnmatsburkslyktor så klart.

För den late:

För den som gillar tejp:
Tejpen är från Panduro

För den som gillar sötsaker:Sen kan man så klart använda större burkar och eltejp...


 

Större brukar och gamla trasiga nätstrumpor...


Det är ju bara fantasin som sätter gränser. I torsdags visade Johanna kaffepanna hur man gör fina lövlyktor. Jag har tidigare visat virkade burklyktor och sydda ljuslyktor här. Det var faktiskt mitt andra blogginlägg. Tänk att bloggen snart fyller 1 år. Det ska så klart firas med utlottning... Så håll ögonen öppna.

Nu lämnar jag över pinnen till Sött, Nött & Lagat. Det ska bli spännande att se vad den Sara hittar på!