tisdag 2 juli 2013

Så syr jag mina vimplar

Jag använder:
en mall i papp
rullkniv
linjal
skärunderlag
sax
tyg
snedslå / kantband
symaskin
tråd


Jag har gjort en mall av grövre papp. Sen lägger jag tyget dubbelt (räta mot räta om det är mönstrat) och börjar med att skära ut remsor som är så höga som mallen. Då använder jag mig av en stor linjal och ett skärunderlag som jag köpt på Panduro. Skärkniven eller rullkniven är köpt på samma ställe. Det finns ett set att köpa.


Sen skär jag ut efter mallen och lägger den åt olika håll för att minimera spillet. Jag har gjort mallen trubbig eftersom man annars måste klippa bort spetsen innan man vänder den ut och in.

När jag skurit ut så många vimplar jag anser mig behöva syr jag ihop dem räta mot räta. Jag syr ända ner i spetsen (som är trubbig). Jag lyfter heller aldrig pressafoten mellan vimplarna utan matar in en vimpel efter den andra. Det gör att de sitter ihop och man lätt klipper isär dem utan att få en massa trådar som ska klippas av. Jag bryr mig inte om att fästa tråden heller.

Sen kommer det tidsödande arbetet att vända på vimplarna och få ut spetsen. Till det använder jag något spetsigt och långt, typ en sticka eller en sax. Man får vara lite försiktig så att man inte sticker hål.


Därefter stryker man vimplarna och klipper bort de små flärparna upptill.


Själva monteringen är det roligaste. Först syr jag ihop det vikta kantbandet en bit så att man kan använda det till att knyta fast vimplarna. Sen lägger jag vimplarna in emellan kantbandet och syr. Enkelt och det blir
snyggt.


Sen är det klart!


Just den här uppsättningen har jag gjort med mitt eget bröllop i åtanke. Var de ska sitta återkommer jag till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar