tisdag 31 januari 2012

Ett kort tack

Här kommer ännu ett pyssel från LAN:et.


Ser kanske inte så mycket ut för världen, men då får man betänka att jag egentligen inte är någon papperspysslare. Det är i alla fall ett tackkort till sonens dop. Det kan nog bli fler papperspysselprojekt i framtiden då jag blev riktigt inspirerad att skapa mer efter att ha umgåtts i 10 timmar med experter.

måndag 30 januari 2012

Barnvänliga blomkrukor

Vågar man ha blomkrukor i porslin i ett barnrum?
Svaret är nej.
Plastblommor känns också som ett måste.
Plastkrukor är fula.
Slutsats: Sy blomkrukor i fint tyg.Så här gör man:
Mät krukans omkrets och höjd + hälften in på botten. Klipp till två bitar tyg så att det räcker runt om och upp och ned (tänk på sömsmån). Mina två bitar blev 20x18. Sy därefter ihop tre av sidorna med rätan mot varandra. Sen viker man så att sömmen i sidan och i botten ligger mot varandra och syr därefter på andra hållet. (Gud vad svårt det här var att förklara när man är så trött som jag är just nu). Jag hoppas att den här bilden kanske kan bringa lite klarhet i mitt svammel.


Jag har också förstärkt tygen med vliseline. Det finns säkert något sätt för att få bottnarna att bli kvadratiska, men jag har bara sytt lite på måfå.

Sen vänder man i alla fall ut och in på krukan så att rätsidan är utåt. Mitt foder sträcker sig inte mer än 4 cm ner (hade inte mer tyg). De remsorna sydde jag först ihop och sedan lade jag sömmarna mot sömmarna och satte kantband runt och sydde på så sätt fast remsorna/fodret.

Det här var ett av de projekt jag äntligen kunde ta tag i på vårt LAN-pyssel.

Pyssel-LAN

Igår var en underbar dag. Jag fick ostört ägna mig åt att pyssla... i 10 timmar!
Men jag var inte ensam. Mitt scapbooking-orakel Helena ordnade pysseldag på lokal lokal så vi var 5 damer som pysslade järnet från 13 till 23. Jag hade huvudvärk när jag kom hem. Jag hade väl inte tid att dricka vatten heller. Det var svårt att somna då pysslet fortsatte uppe i huvudet. Det ger verkligen energi att få komma bort från hemmet och helt nörda ner sig i sin hobby i några timmar.

Bilder på vad jag åstadkom, kommer inom kort.

onsdag 25 januari 2012

Skillnaden

mellan virkning och stickning - vilken är den egentligen?

Jag tänker lite så här.
Det här är kul.


Men det här är också kul.


Samma sak är det med stickning och virkning.
Och ibland, men inte särskilt ofta, gör jag så här:


Och det motsvarar så klart broderi. Det är lite svårare, kräver lite koncentration, men vad nöjd man är när man kommit ner för backen/blivit klar med en tavla.

måndag 23 januari 2012

Inför kommande musicerande

När min stora var liten var vi och lekte hos en vän och hennes 2-åring. Jag hade med mig en skallra, närmare bestämt den här:

2-åringen greppade den, förde den till munnen och började...SJUNGA!
Nu äntligen har jag omvandlat den inspiration som hon gav mig till en verklig mikrofon.

Den läggs såklart i lådan med de andra instrumenten.


lördag 21 januari 2012

EkoUll till småknoddar

En tröja som varit flitigt använd under vintermånaderna är den här.


Den är stickad i ekologisk baby-ull från Marks & Kattens. Mönstret är suveränt, det är ett Marks & Kattens-mönster. Jag har även stickat med garnet Tilda från Svarta Svåret med det mönstret. Det syns inte på bilden med tröjan har raglanärm och det tycker jag är bättre, det blir bättre passform. 
Vantarna är stickade i DROPS Fabel och är bra bebisvantar (utan tummar). Man kan säkert sticka tre par bara på en kväll. Men så roligt ska vi inte ha. Nu är ju mina bebisar snart så stora att de inte behöver bebisvantar något mer...

onsdag 18 januari 2012

Värmande flätor

Att vara varm om hjärtat är viktigt. 
Den här västen gör jobbet. 

 Att jobba med 9-månaders-modeller är klurigt. Det gäller att fånga dem i flykten.
Västen knäpps upptill, vilket gör den lätt att sätta på. Lite klurigt så klart att knäppa knapparna när barnet inte vill vara still i mer än 0,5 sek.
Beskrivningen är hämtad från Garnstudio, men jag stickade i Karisma i stället för Merino extra fine. Varför vet jag inte, men det kan ha varit ett restgarnsprojekt. Eller så gillade jag den här färgen mer helt enkelt. Det var ett tag sedan nu.

tisdag 17 januari 2012

Kladdlappar

Haklappar går åt, det vet varje förälder.
Här kommer ett axplock av haklappar jag sytt och virkat.


Haklappar är något av de enklaste man kan sy när man har lite tyg och kantband över. Den mittersta haklappen har kardborreband i nacken, vilket är att föredra framför knytband. Den nedersta är sydd av mycket hård vaxduk och det gör att den kanske inte är lika bekväm som den andra. Virkad haklapp är snyggt, men inte speciellt praktiskt. De har man mest när man är ute och vill visa hur duktig man är...

Nu ska jag nog göra några till, blev inspirerad av mig själv. Men nu ska jag nog testa att sticka en. Det finns en beskrivning på Garnstudio som jag länge tänkt testa.

måndag 16 januari 2012

Zpagettiväskan Milano


Idag tog jag tag i ett gammalt projekt som inväntade material.
Jag fick ett handtag skickat till mig från Hemfliten Lin & Ull innan jul, men det var fel handtag. Det som jag ville ha hade de inte och nu orkade jag inte leta vidare längre. Så idag virkade jag ett handtag.


Det får plats plånbok, mössa, pocketbok och telefon i den. Perfekt!

fredag 13 januari 2012

Ännu en kofta till dottern

En av de absoluta fördelarna med att ha en dotter är att man får sticka en massa fina kläder till henne. Vid mitt senaste besök på Hemfliten Lin och Ull i Vara köpte jag några nystan lila Drops Fabel och satte omedelbart igång att sticka den här koftan.

Den stickas med rätstickning och man stickar sidledes med förkortade varv för att få till a-formen. Lite långtråkigt, men perfekt att sticka när man kollar på tv eller barnen leker förnöjt på rummet.

När man kommer till ärmen sätts rätt många maskor på en tråd. Eftersom jag hade två 2,5 rundstickor använde jag den ena att ha maskorna på och den andra att sticka vidare med.
 
Sen sätter man tillbaka maskorna på stickan igen och fortsätter med bakstycket. Här har jag kommit en bit på väg. 


Jag började sticka en lila kofta till mig själv för ett rätt bra tag sedan. I somras tror jag. Jag fortsätter med den när dotterns kofta är klar så kan vi matcha varandra sedan. Den är lite ljusare i tonen, men tror det kan bli snyggt när vi matchar varandra utan att vara helt lika. Det är ju den bästa matchningen, när det inte är uppenbart att man försöker.
Vi får se när de blir klara. Att sticka på stickor 2,5-3 är ju ganska tidskrävande och rätstickning är som sagt rätt enformigt.

torsdag 12 januari 2012

Ny pysselkatagori? Digitalt pyssel.

Best of-skivor.
Ni vet alla de där filmsnuttarna man spelar in på barnen när de äter mat, gungar, leker, badar och utvecklas. De kan vara bra att bränna ner på DVD-skiva så att de inte försvinner när datorn kraschar.
Jag brände de första Best of-skivorna förra julen och gav bort till mor- och farföräldrarna, men gjorde inga till oss själva. Dessvärre tror jag inte att man kan titta på dem på vår DVD, men förhoppningsvis går det kanske damma av någon gammal dator om 50 år och titta på dem på den då.
Jag pysslar också ganska mycket med att göra fotocollage i Picasa, Google's bildredigeringsprogram. Jag var länge tveksam till det, men efter påtryckningar från min mor är jag nu helsåld.


Jag bjuder på ett smakprov från en av skivorna. Det är dottern som framför ett motorfordon på landsväg.tisdag 10 januari 2012

Doppyssel del 2Inför min sons dop blev det också en del pysslande så klart. 

Min syster hade något år tidigare önskat sig en kofta och i augusti (inför hennes födelsedag) tog jag äntligen tag i det hela. Hon hade själv valt garnet och hennes val föll på en mjukt blå färg av KidSilk från Garnstudio. Jag hann inte klart till hennes födelsedag så hon fick i stället koftan som present när hon fött sin tredje son. Det är en bedrift jag tycker man ska fira. 

Stickad med dubbelt garn, men ändå skir

Den lilla puffärmen

Hålmönstret syns bäst på ryggen

Pärlemorknappar
Min egen kofta, eller snarare bolero, hade jag påbörjat inför min dotters dop. Den hann inte bli klar på långa vägar tills dess, trots att hon var 5 månader när hon döptes. Mönstret var inte helt lätt och krävde lite koncentration. Amningen ställde till det. Jag kom ju knappt ihåg vilket bröst hon senast hade fått i från.

Sonen var hela 7 månader när han döptes så den här gången hann jag. Dessvärre blev den lite för stor, men det fixade jag till genom att göra den till en omlottbolero. Mönstret kommer från en bok som heter "Sticka romantiskt, modernt och kvinnligt", skriven av Lene Holme Samsoe (Ica bokförlag, 2007). Garnet är dock Drops Lin från Garnstudio.


Sonen bar samma dopbyxor som dottern och till det en dophätta.


Min systers son döptes samtidigt så han bar så klart en likadan, men i mindre storlek. Hättorna är stickade av det garn som blev över från koftan. 
Till dopkalaset hade min syster bakat supersmarriga cake-pops. Vi hade en tipspromenad med barnens namn som tema. Även priserna kunde associeras till kusinernas namn. Vi hade riktigt roligt när vi associerade fritt. Förhoppningsvis hade gästerna lika roligt.

Dottern på tipspromenad i finaste ullkoftan. Mer om den i tidigare inlägg.måndag 9 januari 2012

Ekologisk halsduk

 

Beskrivning finns i boken
Stickat i ekologisk ull av Ingalill Johansson
tillsammans med många fler mönster på
ljuvliga skapelser i ekologisk ull
som jag hoppas kunna sticka till mig själv inom kort.

söndag 8 januari 2012

Koftkopia

Nu var det ett tag sedan den här Odd Molly-koftan var populär, men jag tänkte ändå visa min kopia.

 Virkad i Drops Eskimo efter en beskrivning från Garnstudio. 


Av någon anledning gjorde jag så här längst ned på ärmen. Det var dumt för det blir kallt om armarna. 


Eftersom jag är en aggressiv virkare blev kappan för liten på alla håll så jag fick köpa ännu mer garn och virka två eller tre varv runt alla stycken. 
Här en detalj från axeln.

Det finns fler än jag som kopierat denna kofta.
http://hantverkstan.org/2010/06/15/virkad-kappa/

http://fourgenerations.blogg.se/2010/august/odd-molly-inspirerad-kofta.html

När jag hade bestämt mig för att göra en jacka/varm kofta stod jag i valet och kvalet mellan att göra den här (som jag gjorde)
och den här (som jag ångrar att jag inte gjorde).

Koftan har dessvärre inte blivit speciellt använd eftersom den är tung, luktar som ett gammal får (speciellt när den bli fuktig) och dessutom tycker jag inte om färgen.

Funtar lite på att lotta ut koftan på bloggen, men vem skulle vilja ha en begagnad kofta? Jag får se hur jag gör.

tisdag 3 januari 2012

Fikat är serverat!


 Samtlig bakverk är stickade med Svarta fårets Candy.
 

Ballerinakakorna är av någon anledning inte lika stora trots att åtminstone två är stickade exakt enligt mönster. Till en början förstod jag inte hur man stickade de s.k. vikvarven utan virkade endast i bortre maskbågen. De två understa är virkade på så sätt.
Vikvarv innebär att man virkar runt fm på föregående varv. Det är lite knöligt, men det blir mycket bra. De två översta är virkade med vikvarv.


Waferkexen kanske inte är så spännande, men de är fina i sin enkelhet. Jag lade in lite gammal röntgenplåt jag hade hemma (tack mormor!) för att de skulle bli lite stabilare.


Muffinsbottnarna har ett speciellt mönster. Man virkar vikvarv men framifrån. Sticker alltså ner virknålen från framsidan framför fm på föregående varv och sticker sedan ut den på andra sidan fm. Sen fortsätter man så varv efter varv. 


Glasyren och körsbäret skulle av någon anledning sys fast efter att muffinsen var stoppad. Varför vet jag inte, men jag gjorde som beskrivningen sa (för en gång skull). Men körsbäret satte jag fast på glasyren innan... Så okej, jag följde inte instruktionerna helt och hållet.

Nu är frågan - ska barnen verkligen få leka med dessa läckerheter?